* Bahan2nye:
- 1 kg daging
- RM 3 cili kering (potong dan rebus)
- 3 ulas bawang kecil{ditumbuk}
- 1 ulas bawang putih{ditumbuk}
- 1 cm halia{ditumbuk}
- 3 s/b campuran jintan putih & jintan manis
- Air asam jawa secukupnye
- Gula secukup rasa
- Kicap secukupnye
* Cara2nye:
1. Daging direbus hingga lembut. Apabila daging dah lembut, angkat daging dan toskan.
Potong daging tidak terlalu nipis dan tidak terlalu tebal.
2. Campurkan semua bahan yang telah dikisar tadi ke dalam bekas yang sedang. Masukkan sekali campuran jintan manis dan jintan putih. Masukkan air rebusan daging kedalam bahan yang telah di kisar tadi,
masukkan juga air asam jawa dan gula.
3. Daging yang yelah dipotong tadi hendak lah di tumbuk dan kemudian masuk kan kedalam bahan yang telah di campur tadi, iaitu no:2.
4. Perap selama 3 minit, kemudian boleh lah di goreng sehingga garing dan kemudian angkat. Ulang sehingga daging habis.
5. Cili kering yang telah di kisar tumis dengan minyak goreng daging tadi. Sekiranye ade lebihan air perap daging janganlah dibuang kerana boleh di campur sekali dalam cili yang akan di masak. Masak cili hingga masak, boleh la masukkan garam, gula secukup rasa. Kemudian masukkan daging yang telah di goreng tadi, gaul hingga sebati dan boleh lah di angkat dan hidang untuk di makan.
No comments:
Post a Comment